Αυτά είναι τα ποσοστά για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση (πίνακας)
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα κυρίως από την πλευρά της ΝΔ για το αν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα μπορέσει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η...

δυνατότητα ή μη αυτοδυναμίας από ένα κόμμα είναι επί της ουσία συνάρτηση δυο παραγόντων. Του ποσοστού που θα λάβει το πρώτο σε ψήφους κόμμα και του αθροιστικού ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο από τις συνολικά 300 έδρες της Βουλή, οι 250 έδρες θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Οι υπόλοιπες 50 με β΄ση στο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που ισχύει γι αυτές τις εκλογές δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4% ενώ για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών τα κόμματα εκτός Βουλής συνήθως συγκεντρώνουν ποσοστά 5% εως 7%. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει μεταξύ 37,57% και 38,38% για να πάρει οριακά την αυτοδυναμία με 151 έδρες.

Αναλυτικότερα: