Δημοσκοπήσεις στην Κατερίνη όπου η μια αναιρεί την άλλη!Γράφει, σχολιάζει, καυτηριάζει οΑνδρέας Κατσιάπης – Γαλανός *


Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται· μετά το κυνήγι (ή, καμιά φορά, και μετά το ψάρεμα),· κατά τη διάρκεια ενός πολέμου· αλλά και πριν από τις εκλογές.

Μετά το κυνήγι, τα ψέματα λέγονται από τους κυνηγούς για να κομπορρημονήσουν ότι ξέρουν καλό σημάδι!


Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα ψέματα λέγονται για να εμψυχώσει, κάθε πλευρά, τους δικούς της στρατιώτες και τους πολίτες της, αλλά και για να παραπλανήσουν την αντίπαλη πλευρά.Τα ψέματα στον πόλεμο λέγονται καθαρά για λόγους ψυχολογικούς, δηλαδή να ενθαρρύνουμε τους δικούς μας και να αποθαρρύνουμε τους αντιπάλους μας.Βασικά όμως τα ψέματα δεν μακροημερεύουν, διότι όταν αρχίζουν και έρχονται οι ήττες, τότε καταλαβαίνουν οι στρατιώτες και οι πολίτες κάθε πλευράς ποιοι τους έλεγαν ψέματα και ποια ήταν η αλήθεια.Τότε κανείς στρατιώτης και κανείς πολίτης δεν πιστεύει τίποτε πια, τότε πέφτει το ηθικό, αρχίζουν οι λιποταξίες, οι στρατιώτες παραδίνονται, τότε αρχίζει να χάνεται ο πόλεμος ενώ οι πολίτες στρέφονται εναντίον εκείνων που προπαγάνδιζαν αυτά τα ψέματα!
Πριν από τις εκλογές, τα ψέματα λέγονται ακριβώς για τους ίδιους λόγους που λέγονται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Άλλωστε, τι είναι η προεκλογική περίοδος; Μια σειρά μαχών είναι, που κρίνουν τον πόλεμο, τη νίκη ή την ήττα.Όπως είπαμε όμως προηγουμένως, τα ψέματα δεν μακροημερεύουν… Και επειδή εκείνοι που λένε τα ψέματα, συχνά ξεχνούν και τι ψέματα έχουν πει, γι’ αυτό και συχνά οι ψεύτες αυτοαναιρούνται!
«Δημοσκοπήσεις»Σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές, εδώ στην Κατερίνη, «το ψέμα πάει σύννεφο», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Ειδικά δε όταν πρόκειται για δημοσκοπήσεις, εκεί είναι πια που τα ψέματα είναι τόσα πολλά, ώστε ο κόσμος γελάει μ’ αυτούς που τα φτιάχνουν και μ’ αυτούς που τα λένε. Αλλά γιατί κάποιοι υποψήφιοι ρίχνουν τόσα χρήματα σε δημοσκοπήσεις, ώστε στη συνέχεια να πούνε ψέματα; Πρώτα – πρώτα θέλουν να ενθαρρύνουν τους υποψηφίους συμβούλους τους, που τους θεωρούν πρόβατα, ώστε να μην εγκαταλείψουν το μαντρί που φτιάξανε. Ύστερα, θέλουν να παραπλανήσουν τους πολίτες, που τους θεωρούν κι αυτούς πρόβατα, φτιάχνοντας ένα θετικό κλίμα για το μαντρί τους. Και αρχικά, βέβαια, έστω και προσωρινά, μπορεί και να τα καταφέρνουν…Στη συνέχεια, όμως, τα ψέματα αποδεικνύονται. Και οι λέγοντες τα ψέματα εξευτελίζονται. Και εξευτελίζονται, διότι ακόμη και κάποιες δημοσκοπικές ερωτήσεις προς τους πολίτες άλλοτε είναι παραπλανητικές και άλλοτε είναι ψεύτικες…
Στην «πρώτη» «δημοσκόπηση»Για παράδειγμα, στην «πρώτη» «δημοσκόπηση» που βγήκε τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρχε η ερώτηση: Τι ψηφίσατε στις εθνικές εκλογές τού Σεπτεμβρίου τού 2016; Για εκείνη, λοιπόν, τη «δημοσκόπηση» άσκησα κριτική όπου μεταξύ άλλων έγραφα και έλεγα ότι το 2016 ΔΕΝ έγιναν Εθνικές Εκλογές! Λεπτομέρεια; Όχι, είναι η ουσία!Δεν θα πω περισσότερα, διότι όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει ολόκληρη την κριτική μου στο σχετικό άρθρο που ανάρτησα στο μπλογκ stalagmaties.blogspot.com και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ως προς την «πρώτη» «δημοσκόπηση», διαδόθηκε ευρέως στην τοπική κοινωνία, χωρίς να έχω δει διαψεύσεις περί του αντιθέτου, ότι πίσω απ’ αυτή τη «δημοσκόπηση» βρισκόταν Υποψήφιος Δήμαρχος που διαθέτει κάμποσο χρήμα. Άλλωστε, άνθρωποι του επιτελείου του και του συνδυασμού του την υπερασπίστηκαν με σθένος αυτή τη «δημοσκόπηση» και το έκαναν δημόσια.
Στην άλλη «δημοσκόπηση»Μετά βγήκε μια άλλη «δημοσκόπηση» όπου, μεταξύ άλλων, υπήρχαν, για παράδειγμα, δυο διαφορετικές ερωτήσεις που όμως αφορούσαν το ζήτημα της διαφθοράς στον Δήμο Κατερίνης. Η μία ερώτηση αναφερόταν στη διαφθορά ενώ η άλλη στην έλλειψη διαφάνειας, που είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, διότι η διαφθορά είναι έλλειψη διαφάνειας. Εκεί, λοιπόν, εμφανίζονταν οι πολίτες να απαντούν, στη μεν μια περίπτωση ότι υπάρχει διαφθορά στον Δ.Κατερίνης, ενώ στην άλλη ότι δεν υπάρχει…Εκεί εμφανιζόταν και ο Δήμαρχος Κατερίνης να παίρνει κάτω από τη βάση σε μια μεγάλη σειρά απαντήσεων για τα πεπραγμένα του, αλλά να βγαίνει πρώτος, με ελάχιστη διαφορά από τον δεύτερο! Σ’ εκείνη, λοιπόν, τη «δημοσκόπηση», σε κάποιες τουλάχιστον ερωτήσεις, κατά την κρίση μου εμφανίζονταν οι πολίτες σαν να μην ξέρουν τι τους γίνεται…Ως προς την «δεύτερη» «δημοσκόπηση», διαδόθηκε επίσης ευρέως στην τοπική κοινωνία, χωρίς να έχω δει διαψεύσεις περί του αντιθέτου, ότι πίσω και απ’ αυτή τη «δημοσκόπηση» βρισκόταν Υποψήφιος Δήμαρχος που διαθέτει κάμποσο χρήμα. Άλλωστε, άνθρωποι του επιτελείου του και του συνδυασμού του την υπερασπίστηκαν με σθένος αυτή τη «δημοσκόπηση» και το έκαναν δημόσια.
Η «Δημοσκόπηση» μέσω «διαρροής»Μετά εμφανίστηκε, λέει, μια «τρίτη» «δημοσκόπηση», όπου τα τελικά αποτελέσματά της ήρθαν στη δημοσιότητα όχι με τεκμήρια αλλά μέσω «ανώνυμης» «διαρροής». Εκεί, λοιπόν, ο Δήμαρχος Κατερίνης εμφανιζόταν να βγαίνει πρώτος με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.Ως προς την «διαρροή» αυτής τής «δημοσκόπησης», διαδόθηκε ευρέως στην τοπική κοινωνία, χωρίς να έχω δει διαψεύσεις περί του αντιθέτου, ότι πίσω απ’ αυτή τη «δημοσκόπηση» βρισκόταν ο Δήμαρχος Κατερίνης.
Και νέα «Δημοσκόπηση»…Και τώρα, πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται μια νέα «δημοσκόπηση» όπου οι τρεις Υποψήφιοι Δήμαρχοι Κατερίνης που προέρχονται από τον χώρο τής Νέας Δημοκρατίας, θα εμφανίζονται και οι τρεις περίπου γύρω στο 20% καθένας, δηλαδή και οι τρεις γύρω στο 60%, ενώ ο Ανεξάρτητος Δήμαρχος Κατερίνης θα είναι 4 μονάδες πιο κάτω απ’ αυτούς…Στο μεταξύ, λέει, στη συγκεκριμένη «δημοσκόπηση» η Νέα Δημοκρατία παίρνει σε τοπικό επίπεδο ποσοστό 39% ενώ και οι τρεις μαζί Υποψήφιοί της από τον χώρο τής Νέας Δημοκρατίας παίρνουν γύρω στο 60%.Αντίθετα, λέει, ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος, που φημολογείται ότι παίρνει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι τής Κεντροαριστεράς αλλά και έχει κάμποσους Υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο τής Νέας Δημοκρατίας, υπολείπεται των άλλων τριών κατά 4 μονάδες.Δεν θα πω περισσότερα επί του θέματος. Θα δω αυτή τη «δημοσκόπηση» να δημοσιεύεται, οπότε θα κάνω τη δική μου κριτική παρέμβαση, αν χρειαστεί… Και αν χρειαστεί, θα σας πω και ποιος την πλήρωσε για να βγει…

Ευτυχώς, …διορθώνονται! Κι αλλού είναι …αδιόρθωτοι!Πάντως, επειδή στην «πρώτη» «δημοσκόπηση» υπήρχαν χονδροειδή ψεύδη, ακόμη και ως προς την υποβολή των ερωτήσεων, ψεύδη τα οποία εντόπισα και κατήγγειλα, ευτυχώς οι παραγγέλλοντες κάποιες επόμενες «δημοσκοπήσεις» αλλά και κάποιοι «δημοσκόποι» άρχισαν να …είναι πιο προσεκτικοί! Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια «δημοσκόπηση», όπως μου είπαν και ορισμένοι πολίτες που συμμετείχαν σ’ αυτήν, υπήρχε επίτηδες μια παραπλανητική ερώτηση με ψευδές περιεχόμενο, που είχε ως στόχο να κοντύνει κάποιον από τους υποψηφίους.

 Ακόμη, σε μια τουλάχιστον από τις “δημοσκοπήσεις”, υπήρχαν και τηλεφωνήματα σε αρκετούς συγγενείς υποψηφίων τού ιδίου συνδυασμού! Λέτε να ήταν τυχαίο αυτό; Λέτε; Οπότε, όταν άκουσα αυτές τις πληροφορίες, απόρησα αλλά και υποπτεύθηκα ότι σε κάποια τουλάχιστον από τις «δημοσκοπήσεις» είχαν στηθεί ακόμη και οι αριθμοί τηλεφώνων! Δηλαδή, ενδεχομένως δεν ήταν τυχαίοι οι αριθμοί τηλεφώνων, δεν ήταν τυχαίο το δείγμα, αλλά έπαιρναν σε συγγενείς υποψηφίων τού ίδιου συνδυασμού, οπότε η απάντηση θα ήταν και η …αναμενόμενη! Επιπλέον, μία από τις «δημοσκοπήσεις» που κυκλοφορούν, εμφανίζει έναν εκ των επικεφαλής υποψηφίων τής Νέας Δημοκρατίας ότι είναι τέταρτος, καταϊδρωμένος και με τεράστια διαφορά από τον πρώτο! Αντίθετα, σε μια άλλη «δημοσκόπηση» τον εμφανίζει με ένα βήμα πριν από τη νίκη! Εδώ συμβαίνει αυτό που λέμε εμείς οι Έλληνες: Κλαυσίγελως! Να κλαις και να γελάς μαζί. Να κλαις για την κατάντια μας αλλά και να γελάς για όλα τα χονδροειδέστατα ψέματα που κυκλοφορούν…

Στο κόλπο και κάποια μέσα «ενημέρωσης»Εσχάτως, όμως, έμαθα ότι στο κόλπο ορισμένων «δημοσκοπήσεων» είναι και ορισμένα μέσα «ενημέρωσης» με στόχο όχι την αλήθεια αλλά με προφανή στόχο το κέρδος.Διότι όταν σε μια «δημοσκόπηση» εμφανίζεται ένας υποψήφιος Δήμαρχος ή ένας υποψήφιος Σύμβουλος ότι είναι δήθεν χαμηλά, τότε, κατά τη γνώμη τους, αυτός ο υποψήφιος είναι εύκολο θύμα για να ρίξει χρήματα, για να κάνει διαφήμιση, προκειμένου να μην του έρθει εγκεφαλικό επεισόδιο… Αυτός μεν να σκορπίσει τα χρήματά του, αυτοί δε για να τα αρπάξουν…
Τα μεγαλύτερα ψέματα, επομένως, λέγονται· μετά τοκυνήγι (ή, καμιά φορά, και μετά το ψάρεμα),· κατά τη διάρκεια ενός πολέμου· αλλά και πριν από τις εκλογές. Και λέγονται τέτοιου είδους ψέματα, διότι αυτοί που τα λένε, θεωρούν ότι οι υποψήφιοι σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες είναι πρόβατα, είναι αφελείς…


Τέτοια χονδροειδή ψέματα ειπώθηκαν, μέσω «δημοσκοπήσεων» και πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου τού 2015. Μετά το δημοψήφισμα όλες σχεδόν οι δημοσκοπικές εταιρίες εξευτελίστηκαν στα μάτια τού κόσμου. Ίσως, και γι’ αυτό, ο κόσμος πια δεν πιστεύει όλα όσα του λένε. Και καλά κάνει. Πάντως, ορισμένες «δημοσκοπήσεις» δεν απλώνονται στην κοινωνία για να δείξουν τις τάσεις αυτής της κοινωνίας σε ένα θέμα, όπως είναι οι εκλογές, αλλά απλώνονται για να διαμορφώσουν κλίμα σε μια κοινωνία, για να χειραγωγήσουν τους πολίτες. Αλλά αυτό λέγεται απάτη. Κι’ αυτοί που διαδίδουν τέτοια ψέματα λέγονται απατεώνες, που σου χαμογελούν και θέλουν να σε εξαπατούν!Ο Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών, πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Δημοσιογράφος στην Κατερίνη.