Σχεδιάζεται Βlitzkrieg;της Έφης Μπάσδρα

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτή της εταιρείας RASS. Στην πρόθεση ψήφου η έρευνα χωρίς αναγωγή αποτιμά τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και Σύριζα στις 9,1 μονάδες, εμπεριέχει δε τις αντιδράσεις για το Μακεδονικό, τον απόηχο των γεγονότων στις παρελάσεις της οργής, αλλά και τις εξαγγελίες για δώρα και επιδόματα καθώς και τις αντιδράσεις από την έξοδο της χώρας στις αγορές. Παρόμοια ευρήματα παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες εταιρείες για τις ευρωεκλογές αλλά και την περίπτωση των πρόωρων εθνικών εκλογών. Η...


διαφορά των περίπου 9 και μονάδων που αποτυπώνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε θεωρητικά να αποτελούν τις τελευταίες σειρήνες πριν το σύνθημα «εγκαταλείψατε το πλοίο». Ο χρόνος μέχρι την συνταγματική εκπνοή της κυβέρνησης φαίνεται να μην επαρκεί για την αλλαγή του κλίματος.


Παρόλα αυτά διαπιστώνεται μία άλλη ρητορική απο τον Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθεί να φαίνεται τουλάχιστον αισιόδοξος ενώ κλωτσάει τη μπάλα στην εξέδρα. Εκλογές τον Οκτώβριο επιμένει.


Αν εξετάσει κάποιος το σενάριο της εκλογολογίας νηφάλια και όχι υπο την πίεση της απώλειας των εδρών και των συνοδευτικών βουλευτικών αποζημιώσεων των βουλευτών του Σύριζα, θα διαπιστώσει ότι το ωφελιμότερο σενάριο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών για την προσωπική πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα είναι πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί μία σαρωτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές της τάξης των 7 με 8 μονάδων και άνω, παράλληλα με την καθολική σχεδόν επικράτηση των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τη ΝΔ σε Δήμους και Περιφέρειες, θα ήταν η απαρχή της πλήρους κατάρευσης της «λίγο απ’ όλα» κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, και του ίδιου προσωπικά.


Παρά λοιπόν τα όσα διατείνονται πολλοί στην κυβέρνηση για τα θετικά της επιλογής διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο, το ενδιάμεσο καλοκαίρι ενέχει κινδύνους. Η ευεργετική επίδραση των επιδομάτων που σχεδιάζονται από τα περίπου 700 εκ. που προβλέπεται να μοιραστούν, δεν είναι αρκετή να μειώσει τη διαφορά σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Απο τη μιά οι αποκαλύψεις σκανδάλων τύπου Πετσίτη βάζουν καθημερινά την κυβέρνηση στη γωνία. Από την άλλη, οι αστάθμητοι παράγοντες του καλοκαιριού, -για παράδειγμα ένα γενικευμένο μπλακ άουτ στα νησιά όπως συνέβει πέρυσι στην Ύδρα-, και όσα ευτράπελα συμβαίνουν κάθε φορά, είναι ικανά να πυροδοτήσουν περαιτέρω το γενικευμένο κλίμα δυσφορίας με καταιγιστικά αποτελέσματα. Για να μην αναφερθούμε στις πυρκαγιές και τις δραματικές καταστάσεις του περασμένου καλοκαιριού με τους 100 νεκρούς στο Μάτι. Το κλίμα επίσης τουριστικά δεν διαφαίνεται και τόσο ευοίωνο, γεγονός που επισημαίνεται σε κάθε πρόβλεψη των ανθρώπων του τουρισμού, παρά τις διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις της υπουργού μας του Τουρισμού.


Έτσι παρά τα άλλως θρυλούμενα πίσω από τους αδιαπέραστους τοίχους του Μαξίμου, ένα blitzkrieg είναι στους σχεδιασμούς του Τσίπρα. Μόνο που το blitzkrieg έχει επιτυχία όταν γίνεται στο σωστό timing. Και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να το έχει απωλέσει και αυτό…


Η καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα είναι στέλεχος της ΝΔΤο άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος