Aνάλυση: 4 + 1 «κρυφά» σημεία της ομιλίας ΤσίπραΤην έναρξη της προεκλογικής ...

περιόδου σηματοδότησε ουσιαστικά η χθεσινή ομιλία Τσίπρα στο κλειστό του Γαλατσίου, με τις «ενέσεις ηθικού» προς τον κόσμο που πήγε να τον ακούσει αλλά και ευρύτερα την «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό της ομιλίας του, η ακτινογραφία της οποίας δίνει ορισμένα χρήσιμα για την συνέχεια στοιχεία.
Μπροστά η Προοδευτική Συμμαχία
Πόσες φορές έχει συμβεί να τελειώσει μία ολόκληρη ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας ελάχιστες φορές – δυο - την λέξη ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό συνέβη σήμερα, όπου ο πρωθυπουργός προτίμησε τον όρο «προοδευτική παράταξη» και «προοδευτική συμμαχία», τονίζοντας μάλιστα προς το φινάλε πως η «προοδευτική συμμαχία» δεν είναι απλά ένα όνομα κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από το κοινό να πολλαπλασιάσει το μήνυμα ενόψει των εκλογών.
Ο κ. Τσίπρας άλλωστε ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας πως «η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα», ενώ στο κλείσιμο κάλεσε τους παρευρισκομένους «να οργανώσουν παντού τη παρουσία της προοδευτικής Συμμαχίας».
Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε όνομα, όπως αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν το προηγούμενο διάστημα όταν ανακοινώθηκε η προσθήκη «προοδευτική συμμαχία». Αλλά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, επέλεξε σε αυτή την «κομβική», όπως είχε χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκδήλωση να αναφέρεται συνεχώς στην «συμμαχία» και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ενδυθεί και κάτι νέο ενόψει εκλογών, αποτυπώνει πως η επιθυμία του για μετεξέλιξη του κόμματος του είναι απολύτως ειλημμένη και από εδώ και εμπρός θα είναι και πιο έντονη.
Καμία επίθεση στο ΚΙΝΑΛ – «Ταύτιση» με ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να συνδέσει το σημερινό εγχείρημα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα δύο φορές, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο όνομα του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η πρώτη αναφορά ήταν στο σημείο που είπε πως: «Οι νέοι και οι νέες της δεκαετίας του ’80 τροφοδότησαν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και χάραξαν το δρόμο για τη συλλογική πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας» συνδέοντας την εποχή εκείνη με την δική του: «Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη». Σε άλλο σημείο της ομιλία του επανέλαβε ακριβώς το ίδιο: «Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015».
Σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα απουσίαζε πλήρως οποιαδήποτε αναφορά ή επίθεση στο ΚΙΝΑΛ, κάτι που φαίνεται πως για τον ίδιο προσωπικά – όχι για τα στελέχη του – είναι στρατηγική ενόψει εκλογών.
Αρωμα 2015
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας σε πολλά σημεία της ομιλίας του άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη, θυμίζοντας σε πολλά σημεία ρητορική του 2015. Επιτέθηκε στους «τεχνοκράτες» της Γηραιάς Ηπείρου και στα «άτυπα όργανα» που αποφασίζουν «κεκλεισμένων των θυρών», εννοώντας το Eurogroup, τα οποία όπως είπε κρατάνε τα κλειδιά της Ευρώπης.
Παράλληλα εστίασε στο θέμα της «λιτότητας του Νότου», σημειώνοντας πως οι λαοί της Μεσογείου πλήρωσαν δυσανάλογα το βάρος, ενώ μίλησε στο τέλος της ομιλίας του και «εξ ονόματος» της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, αποτυπώνοντας την βούληση του να καρπωθεί ει δυνατόν την παγιωμένη άποψη περί «αδικημένου Νότου».
Στο ίδιο πλαίσιο, του φλερτ με την ρητορική του 2015, έκανε διπλή επίθεση στο ΔΝΤ. Η πρώτη ήταν όταν σημείωσε πως «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ» προσθέτοντας πως «είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων και του ΔΝΤ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ κάνει τους «σκληρούς του ΔΝΤ να αφήνουν κάτω τα μολύβια τους για να χειροκροτήσουν».
Εκλογές τον Οκτώβριο
Η ομιλία Τσίπρα δεν είχε στόχο μόνο τις επόμενες ευρωπαικές εκλογές. Το είπε μόνος του, όταν σημείωσε πως το εγχείρημα έχει ευρύτερο στόχο πέραν των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο. Στις εθνικές εκλογές πάντως αναφέρθηκε μόνο μία φορά, επαναλαμβάνοντας πως θα γίνουν το φθινόπωρο. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, πιο δημοκρατικό, πιο αντιπροσωπευτικό Σύνταγμα. Και η δυνατότητα αυτή θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, το φθινόπωρο» ήταν η αναφορά του.
Η «πίεση» της νέας γενιάς
Η όλη παρουσία του κ. Τσίπρα δείχνει την πρόθεση του ενόψει εκλογών να ενδυθεί ένα διαφορετικό πρόσωπο που θα μπορέσει να μετριάσει τις απώλειες και να πάει στις εκλογές με ένα νέο αφήγημα, αυτό της συμμαχίας, «μακρυά» από όλα εκείνα που αποτελούν ανοιχτές πληγές για το κόμμα του και την διακυβέρνηση του.
Οι επίμονες στο τέλος αναφορές του στη νέα γενιά, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να γυρνάνε σε σχέση με το 2015, την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει και κάτι ακόμα: το άγχος να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις μελλοντικές γενιές που θα τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά «μεγάλου κόμματος».


ΠΗΓΗ ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ