Πέτρος Κιάφας : Πρόγραμμα δράσεων για την ανασυγκρότηση του Δήμου Δίου - Ολύμπου για την τετραετία 2019 - 2023!


Όραμα / Δεσμεύσεις
Μέλημα μας είναι να καταστήσουμε τον Δήμο μας βιώσιμο, μιλάμε δηλαδή για βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην διαφανή και ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες μας και τις επιδόσεις του Δήμου μας σε Κοινωνικό, Περιβαλλοντικό και Οικονομικό επίπεδο.

Δεσμευόμαστε να λειτουργούμε κατά της διαφθοράς, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην εργασία και στο περιβάλλον.

Νέο οργανόγραμμα (Πατήστε πάνω για μεγέθυνση)

Πρόγραμμα
Το πρόγραμμά μας κινείται επάνω σε τρεις πυλώνες:


· ο πρώτος πυλώνας αφορά στην βελτίωση και τον πολιτισμό της καθημερινότητας των συνδημοτών μου. Και τι εννοούμε με αυτό : το καθαρό πεζοδρόμιο, ο φωτισμός και οι καινούριες λάμπες, οι δρόμοι χωρίς λακκούβες, οι ράμπες για τα ΑμΕΑ, το πράσινο που φυτεύεται και ποτίζεται, η παιδική χαρά που συντηρείται και φωτίζεται επαρκώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του δήμου, όλα αυτά που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων μας, όλα αυτά τα μικρά που κάνουν την ζωή μας εύκολη.
· ο δεύτερος πυλώνας είναι ο διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των απορριμμάτων και τέλος,
· ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ευρεία προβολή της περιοχής μας για τουριστική προσέλκυση όλο το χρόνο, με διάφορες δράσεις. Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε δράσεις του πρώτου και δεύτερου πυλώνα.

1ος ΠΥΛΩΝΑΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ορθή Διακυβέρνηση
· Πλήρης διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών του Δήμου και ενημέρωση των Δημοτών για τα όποια πεπραγμένα «όλα στο φώς» - Εναρμόνιση με πρότυπες ελεγκτικές διαδικασίες
· Διασφάλιση των τοπικών εσόδων
· Περικοπή των αλόγιστων δαπανών
· Αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των δημοτικών υπηρεσιών, με προοπτική για καλυτέρευση της καθημερινότητάς του («ο Δήμος δίπλα στο Δημότη»)
· Υιοθέτηση καινοτόμων υπηρεσιών για τις υπηρεσίες του Δήμου

Κοινωνική Πολιτική

· Δίνουμε έμφαση στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμΕΑ στα δημοτικά κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους (ράμπες, ασανσέρ)
· Ευαισθητοποίηση & επιμόρφωση των πολιτών για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στους ασθενέστερους (κινητοποίηση πολιτών)
· Μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες με όρους όμως ξεκάθαρους
· Συνεργασία με φροντιστήρια του Δήμου μας
· Υποτροφίες για μαθητές
· Σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού
· Δημιουργία στο Δήμο γραφείου εξεύρεσης εργασίας για τους ανέργους αλλά και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του Δήμου μας
· Προγράμματα υγείας & ορισμός χώρων εκτάκτων αναγκών


Βιώσιμες Υποδομές Δήμου

· Πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης του οδικού μας δικτύου (ορεινού, αγροτικού, κεντρικού)
· Βελτιστοποίηση της οδικής σήμανσης (φανάρια, διαβάσεις σχολείων κλπ)
· Επισκευές και αισθητική αναβάθμιση των σχολείων και των νηπιαγωγείων μας
· Αξιοποίηση του προγράμματος ανάπλασης των κοινοχρήστων χώρων (παιδικές χαρές, φύτευση λουλουδιών κλπ)
· Η καθαριότητα, η υδροδότηση, δεν υπάρχουν υποδομές για την ανάδειξη του τόπου μας και το ποιο σημαντικό δεν υπάρχει αντιπροσώπευση των υπηρεσιών του Δήμου κοντά στα χωριά μας.
· Ολοκλήρωση του Βιολογικού Καθαρισμού
· Οριοθέτηση χώρων στάθμευσης στις τουριστικές περιοχές
· Κατασκευή ταμιευτήρων νερού
· Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων
· Ενεργοποίηση εφαρμογής όπου οι δημότες μπορούν να αναφέρουν ανώνυμα τα προβλήματα της περιοχής τους είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω πενταψήφιου αριθμού του Δήμου. Το πρόβλημα θα καταγραφεί στην ειδική πλατφόρμα και θα προωθείτε στην ανάλογη υπηρεσία. Η εν λόγω πλατφόρμα sense.city προσπαθεί να βάλει τα εργαλεία για την ενεργοποίηση των δημοτών, τη δημιουργικότητα, το σχεδιασμό και την επικοινωνία στα χέρια του καθενός και καλεί για συλλογική σκέψη και δράσεις τόσο τους δημότες όσο και τους φορείς του δήμου. Η εφαρμογή έχει κατασκευαστεί από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η λειτουργία της θα ξεκινήσει άμεσα με την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ως νέα Δημοτική Αρχή.

Παιδεία

· Στην Ενότητα του Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυάς θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν από ένα Νηπιαγωγείο & Παιδικός Σταθμός σε οικόπεδα που διαθέτει ο Δήμος. Αμέσως μετά τις εκλογές θα ετοιμαστεί η μελέτη και θα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για σχολικά κτίρια.
· Στη Λεπτοκαρυά, τα δύο κτίρια του Γυμνασίου και Λυκείου Λεπτοκαρυάς θα τα αφήσουμε για λειτουργία μόνο του Λυκείου, ενώ θα κατασκευαστεί νέο κτίριο για το Γυμνάσιο σε οικόπεδο που έχει ήδη χαρακτηριστεί «σχολικό».

Αγροτική ανάπτυξη

- Προσέλκυση επενδυτών
- Δημιουργία γραφείου στο Δήμο για εξεύρεση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Εργαζόμενοι του Δήμου

· Εκπαίδευση & συνεχής εξέλιξη των εργαζόμενων (εύφημος μνεία, υπάλληλος του μήνα κλπ) όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα
· Βοήθεια για συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές δράσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, στην εκπόνηση διδακτορικών με παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων.


2ος ΠΥΛΩΝΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Διαχείριση Περιβάλλοντος

· Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος αδέσποτων ζώων
· Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης
· Καθαρισμός των ακτών
· Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πολιτών


Διαχείριση Ενέργειας

· Διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και οχήματα.
· Η αιολική και ηλιακή ενέργεια – μέσω κατασκευής πάρκων.


Διαχείριση Απορριμμάτων

· Πρωταρχικός στόχος μας θα είναι η αναβάθμιση του στόλου των απορριμματοφόρων, τόσο με την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, όσο και με την αγορά νέων φιλικών προς το περιβάλλον. Αγορά δηλαδή ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή κινούμενων με φυσικό αέριο.

· Μείωση του όγκου απορριμμάτων μέσω προγράμματος κομποστοποίησης. Ένα πρόγραμμα που έχει κατασκευαστεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει εφαρμοστεί πυλωτικά σε Δήμους της χώρας. Με την μείωση του όγκου των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση, αυξάνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ ενώ επιπλέον μειώνεται το κόστος των δαπανών που αφορούν στη διάθεση των αποβλήτων.

· Η κομποστοποίηση των οικιακών απορριμμάτων, άλλο ένα πρόγραμμα του ΕΜΠ για το οποίο έχουμε ενημερωθεί.

· ΧΥΤΑ υγιεινή ταφή


3ος ΠΥΛΩΝΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Επιδίωξή μας είναι :

· να προσελκύσουμε τουρισμό όλους τους μήνες του χρόνου είτε στο βουνό μας είτε στις θάλασσές μας.

· να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα με την δημιουργία κλειστής μόνιμης αγοράς υπό την αιγίδα του Δήμου.

· να προσελκύσουμε επενδυτές μέσω παραχώρησης (ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗΣ) εκτάσεων του Δήμου για την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ψυχαγωγικών πάρκων κλπ.

· να προχωρήσουμε σε ψηφιακή ανασυγκρότηση που θα βοηθήσει τους τουρίστες να έχουν εύκολη και έγκυρη πληροφορία που αφορά στο Δήμο μας, σε χώρους “tourist information”.

Προβολή

Όλοι γνωρίζουν το μύθο του Ολύμπου. Εμείς έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε τη μοναδικότητα και τη σημασία του μύθου και έχουμε ήδη σχεδιάσουμε δράσεις που θα συνδέουν τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό.

· Το πρώτο και σημαντικότερο όλων είναι η δημιουργία ενός τουριστικού brand-name για το Τουριστικό μας Προϊόν.

· Το Τουριστικό Προϊόν:
Οι κατηγορίες τουριστικών προϊόντων στην ανάπτυξη των οποίων θα δώσουμε έμφαση ως νέα Δημοτική Αρχή είναι οι εξής:
 •  Ήλιος και θάλασσα,
 •  Τουρισμός υπαίθρου
 •  Περιηγητικός τουρισμός,
 •  Τουρισμός υγείας και ευεξίας/ιατρικός-ιαματικός τουρισμός,
 •  Πολιτιστικός τουρισμός,
 •  Θρησκευτικός τουρισμός,
 •  Γαστρονομικός τουρισμός,
 •  Τουρισμός πολυτελείας,
 •  Συνεδριακός τουρισμός
 •  Αθλητικός-προπονητικός τουρισμός,

Στοχευμένη δηλαδή και ανταγωνιστική προώθηση θεματικών τουριστικών εμπειριών 365 μέρες το χρόνο.
Προκειμένου το Τουριστικό Προϊόν μας να ξεχωρίσει πρέπει να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητά του, έτσι ώστε να τοποθετηθεί στην αντίληψη του καταναλωτή με βάση ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διαφορετικό από αυτό της τιμής.

Η ανάπτυξη και προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας μέσα από τα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο θα αποτελέσουν το πλέον ισχυρό εργαλείο προβολής, όπως προκύπτει από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χρηστών, τη συνεχή αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και τη δυνατότητα διείσδυσης σε αγορές χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Στη δράση αυτή θα συμπεριληφθούν και οι παραδοσιακές μέθοδοι διαφήμισης [π.χ. τηλεόραση, ραδιόφωνο, καταχωρήσεις σε έντυπα μέσα, in flight περιοδικά].

Δράσεις

 • · Ανακατασκευή και συνεχής τροφοδότηση της ιστοσελίδας του Δήμου.
 • · Τακτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Επαγγελματιών Τουρισμού για τον προγραμματισμό – από κοινού – των τουριστικών δράσεων του Δήμου.
 • · Καλύτερη σήμανση εντός του Δήμου των αξιοθέατων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του.
 • · Σχεδιασμός και κατασκευή εντύπου : παραδοσιακοί Οικισμοί, περιοχές Natura, παραλίες, χώροι πολιτισμού και μουσεία.
 • · Σχεδιασμός και κατασκευή εντύπου πολιτιστικού/θρησκευτικού τουρισμού: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, χώροι πολιτισμού, μουσεία, μνημεία, μοναστήρια, μονές κι εκκλησίες. Προτάσεις για διαδρομές περιήγησης. Θρησκευτικές διαδρομές. Πχ παλιό μοναστήρι Αγίου Διονύσου
 • · Σχεδιασμός και κατασκευή εντύπου περιηγητικού τουρισμού. Ο περιηγητικός οδηγός θα αποτελεί το μέσο «καθοδήγησης» του επισκέπτη στο πλήθος των τουριστικών πόρων, θεματικών διαδρομών, εναλλακτικών δραστηριοτήτων που μπορεί να αναπτύξει κατά την παραμονή του στο Δήμο. Περιγραφή Εντύπου: Παραδοσιακά χωριά και οικισμοί, αρχιτεκτονική της υπαίθρου. Αξιοθέατα, θρησκευτικοί-αρχαιολογικοί χώροι. Χλωρίδα και πανίδα. Λαογραφία, ήθη και έθιμα. Αγροτική παραγωγή και τοπικά προϊόντα. Προτεινόμενες διαδρομές περιήγησης. Προσάρτηση θεματικών χαρτών.
 • · Προβολή φωτογραφιών και video σε διεθνής τουριστικούς ιστότοπους
 • · Συμμετοχή του Δήμου και διαφημιστικές καμπάνιες σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό.
 • · Ενημέρωση μέσω του Δήμου στα μεγάλα διεθνή Τουριστικά Γραφεία.
 • · Θεσμοθέτηση διεθνών συνεδρίων και πολιτιστικών δράσεων στο Δήμο.
 • · Δέσμευση ότι θα να θέσουμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Πάρκου του Δίου και την κατά το δυνατό καλύτερη προβολή των όποιων δράσεων λαμβάνουν χώρο στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου στους επισκέπτες του Δήμου μας (Φεστιβάλ Ολύμπου, Ολύμπια εν Δίω).
 • · Προβολή του αρχαιολογικού πάρκου των Λειβήθρων.
 • · Διοργανώσεις με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας.

Τουριστική ψηφιακή ανασυγκρότηση

· Δημιουργία χώρων «Τουριστικής Πληροφόρησης» («tourist information») σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
· Ηλεκτρονικές Εφαρμογές που θα δίνουν πληροφόρηση σε κάθε κινητό τις επιχειρήσεις της πόλης, τα ξενοδοχεία για όλα τα μνημεία της περιοχής, τα καταστήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές, ψυχαγωγικές κα. ανάγκες του επισκέπτη, τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, κλπ.

Οι κοινωνίες ζητούν ειλικρίνεια προθέσεων, διαφάνεια στα πεπραγμένα και νοιάξιμο και νοικοκύρεμα στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Είναι οι αρχές τις οποίες ο συνδυασμός ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Δήμο και Δημότη πρεσβεύει και για τις οποίες δεσμεύεται στους συνδημότες μας ότι θα κάνει πράξη εάν μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους.

Πηγή : petroskiafas.gr