Στα χαρτιά μένει η Συμφωνία των Πρεσπών – Ζάεφ: «Είμαι “Μακεδόνας” & μιλώ τη “Μακεδονική”» – Ιδού η «πολιτική επιτυχία» του Αλέξη!

pentapostagma.grΑυτά είναι τα απόνερα της Συμφωνία των Πρεσπών και η πολιτική «επιτυχία» του πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα. Οι Σκοπιανοί προκαλούν συνεχώς και ο ίδιος ο Ζάεφ διαμηνύει πως είναι και θα παραμείνει «Μακεδόνας» και θα ομιλεί τη «μακεδονική».

Είναι εμφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μένει στα χαρτιά και όσοι αμφέβαλαν για το κατά πόσο η βιαστική «λύση» στο Σκοπιανό είναι ορθή, είχαν το απόλυτο δίκιο.

Συνεχίζει τις προκλήσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, αγνοώντας ακόμα και τον “φίλο” του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε δεν παραχωρεί “μακεδονική” εθνότητα

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός με περισσό θράσος δηλώνει σε συνέντευξή του “Μακεδόνας” λέγοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα του παραχώρησε αυτό το δικαίωμα, να προσδιορίζει την ταυτότητά του ως “μακεδονική”, αφήνοντας μάλιστα και αλυτρωτικά υπονοούμενα μιλώντας για “μοιρασμένη Μακεδονία” ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σκόπια!

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μπάχρι Κάνι για το αυτοαποκαλούμενο “σλαβομακεδονικό” πρόγραμμα της Deutsche Welle. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη μετονομασία:


«Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» Η απάντηση Ζάεφ είναι η εξής:

«Πρώτον, παραμένω “Μακεδόνας”. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας “Μακεδόνας” και είμαι ένας “Μακεδόνας” από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της “Μακεδονίας”, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω “μακεδονικά”, είμαι Μακεδόνας”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός: “Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς”, επισημαίνει. “Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων”, επισημαίνει.


Η φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα
Σε ειδική τελετή στις 12 Φεβρουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ ύψωσε τη σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας του.


Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της “Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».

Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ εξηγεί αναλυτικά τη θέση του. Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι “οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε”.

Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει “κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής. Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο “Μακεδονία”, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.