ΙΔΟΥ! ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ! Αυτοί είναι οι 6 πρόθυμοι να σώσουν τον Τσίπρα αν φύγει ο Καμμένος


ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ
Ετοιμος να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Βουλή δήλωσε χθές στην συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή του δηλώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση.

Και όπως φάνηκε, είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεί τους 151 βουλευτές που χρειάζεται, ώστε να διατηρήσει την «δεδηλωμένη». Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι πιθανότατα κυβέρνηση μειοψηφίας, και θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, «συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω».


Ποιοί όμως είναι αυτοί οι 6 «πρόθυμοι βουλευτές» που χρειάζεται ο Αλέξη Τσίπρας; Σημειώνεται ότι η φράση «πρόθυμοι βουλευτές» προέκυψε από την πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη που κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πεί ποιοί είναι οι πρόθυμοι βουλευτές από τα άλλα κόμματα που τον στηρίζουν και «ποιά είναι τα κίνητρά τους». Σε αυτήν προστέθηκε η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ ότι ο κ. Τσίπρας «επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως».

Ας δούμε ποιοί είναι αυτοί οι έξι πρόθυμοι βουλευτές που «καρφώνει» η ΝΔ και είναι έτοιμοι να σώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας που θα έχει, όταν αποχωρήσει ο Καμμένος:

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθεί φυσικά, κατ΄αρχήν η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που όχι μόνο αυτονόητα στηρίζει την κυβέρνηση στην οποία μετέχει αλλά δηλώνει πρόθυμη να ψηφίσει και την Συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε πρόσφατα «θα ζυγίσω τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσω».

Ετοιμος να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρχικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του, μετά όμως διευκρίνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του όσο κινδυνεύει η κυβέρνηση και διεμήνυσε στον Πάνο Καμμένο ότι αν τον διαγράψει δεν θα παραδώσει καθόλου την έδρα του!

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο ότι και την Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει, και ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει και θα είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε είναι τέτοια η απόστασή της από τους ΑΝΕΛ που οι πληροφορίες λένε ότι μόλις έμαθε ότι ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων κανόνισε ταξίδι στο Τορόντο για να είναι μακρυά και να μην υποχρεωθεί να παραστεί. Ορισμένοι την βλέπουν στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετερος εκ των ΑΝΕΛ που έχει «μετακομίσει» αριστερότερα και εικάζεται ότι είναι πρόθυμος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Χθές για να μην παραστεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε οτι χάλασε το αυτοκίνητό του- λές και δεν μπορούσε να μετακινηθεί με το συνοδευτικό της ασφάλειάς του- ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι εθεάθη να πίνει καφέ στο Κολωνάκι.

Δεν υπάρχουν πρόθυμοι όμως μόνο από τον χώρο των ΑΝΕΛ. Ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Δηλώνει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και πρόσφατα κάλεσε το κόμμα του να επανεξετάσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. «Δεν συνδέουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την παραμονή ή μη της κυβέρνησης στα καθήκοντά της. Δεν συμψηφίζουμε το εθνικό θέμα με πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε πρόσφατα, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας τη συμφωνίας των Πρεσπών». Εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία θεωρείται δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές ο Σπύρος Δανέλλης θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φθάσαμε αισίως στους 150. Ποιός είναι ο 151ος; Ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων. Ο βουλευτής του Βασίλη Λεβέντη ψήφισε τον προϋπολογισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν ψηφίζει λέει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση έως ότου τουλάχιστον, είπε πρόσφατα, ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και φέρει στην Βουλή τα θετικά της νομοθετήματα. Ο Βασίλης Λεβέντης του διαμηνύει να παραδώσει την έδρα του αν θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι μάλλον…απίθανο να τον ακούσει.

Ετσι εξηγείται λοιπόν η ψυχραιμία του Αλέξη Τσίπρα που χθές δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο κυβερνητικός του εταίρος άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του, τότε «θα πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, πρίν από την κύρωση της Συμφωνία των Πρεσπών». Ψύχραιμος γιατί ξέρει ότι διαθέτει τους πρόθυμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εικάζεται ότι μετά την ψήφο τους, θα βρεθούν στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενοι.

makeleio.gr