Θανάσης Λιακόπουλος: Δημιουργία 5στερων ξενοδοχείων και 3.000 θέσεων εργασίας για τους δημότες μας
Όχι στην κατάτμηση των παραλιακών οικοπέδων. Ναι στη μακροχρόνια ενοικίασή τους

Μετά από πολλά χρόνια μη απάντησης στις ερωτήσεις μας και μη αξιοποίησης ούτε ενός μέτρου δημοτικής περιουσίας, τους τελευταίους μήνες του 2018 η απερχόμενη δημοτική αρχή παρουσίασε «ανεπίσημα» σε δημοτικό συμβούλο...

έναν χάρτη σχετικά με την ένταξη στο σχέδιο οικοπέδων στην περιοχή της Ολυμπιακής Ακτής. (Σήμερα αυτός ο δημοτικός σύμβουλος ανήκει σε άλλον συνδυασμό). Από όσα είδαμε στη σχετική σελίδα τότε, πρόκειται να ενταχθούν εκατοντάδες στρέμματα και να μετατραπούν σε μικρά οικόπεδα. Η ένταξη στο σχέδιο δεν είναι λανθασμένη, άλλωστε η δικιά μας πρόταση είναι να μπουν στο σχέδιο όλες οι δημοτικές εκτάσεις της περιοχής. Το πρόβλημα είναι η εντελώς λανθασμένη προσέγγιση της μικρο-οικοπεδοποίησης. Ο Δήμος μας δεν χρειάζεται απλώς μερικές ακόμη παραθεριστικές κατοικίες. Ο Δήμος μας χρειάζεται μεγάλες 5στερες τουριστικές μονάδες, που στη συγκεκριμένη έκταση μπορούν να προσφέρουν 3.000 θέσεις εργασίας για τους δημότες μας.

Το πρόβλημα

Επί δεκαετίες συζητάμε στον τόπο μας την ανάγκη για να αλλάξουμε εντελώς το τουριστικό μας προϊόν και να προσελκύσουμε μαζικά τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Μάλιστα αυτός ήταν και ο διακηρυγμένος στόχος της απερχόμενης δημοτικής αρχής, τον οποίο και ο υποφαινόμενος στήριξε στο παρελθόν με συνέπεια. Όπως η εμπειρία της ζωής έχει δείξει, μακριά από προκαταλείψεις και θεωρίες, ότι οι τουρίστες που ψάχνουμε κάνουν συνήθως διακοπές σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, συνδυάζοντας σειρά άλλων ανέσεων και πλεονεκτημάτων.

Εμείς στον Δήμο Κατερίνης έχουμε αναξιοποίητα περισσότερα από 2.000 στρέμματα παραθαλάσσιας δημοτικής περιουσίας. Σήμερα ένα μέρος αυτών καθώς και άλλα ιδιωτικά ακίνητα προτείνονται «ανεπισήμως» προς πολεοδόμηση και η λύση που προτάσσεται είναι αυτή της οικοπεδοποίησής τους και της μετατροπής τους σε οικόπεδα για μικρές παραθεριστικές κατοικίες και μικρά ξενοδοχεία.

Όλοι ξέρουμε ότι οι 5στερες μονάδες δεν ανταγωνίζονται τις μικρές μονάδες που έχουμε στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή. Για αυτό προκαλεί εντύπωση ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή φαίνεται να προτάσσει την κατασκευή πολλών καινούριων μικρών μονάδων και κατοικιών, δημιουργώντας έτσι μεγάλο ανταγωνισμό στις υπάρχουσες μονάδες! (Δηλαδή δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα ακόμη πρόβλημα στους επαγγελματίες του τουρισμού μας...)

Η λύση μας: Πλήρης τουριστική ανάπτυξη, με οφέλη για τους πολλούς

Ο δημοτικός μας συνδυασμός έχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Συγκεκριμένα έχουμε μελετήσει και προτείνουμε:
· Πολεοδομική τακτοποίηση όλων των δημοτικών μας εκτάσεων σε τουριστικές περιοχές και ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση
· Προτεραιότητα στη δημιουργία μεγάλων 5στερων τουριστικών μονάδων σε αυτές
· Στόχος οι 10 μεγάλες μονάδες που θα δημιουργήσουν 3.000 θέσεις εργασίας για τους δημότες μας, άμεσα και έμμεσα (μιας και όλοι ξέρουμε πως για κάθε έναν εργαζόμενο σε ένα ξενοδοχείο, τουλάχιστον ένας ακόμη βρίσκει δουλειά σε άλλα επαγγέλματα στην περιοχή)
· Για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια: Θα προχωρήσουμε σε γενικευμένη προβολή της περιοχής μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό (σε εξειδικευμένες κλαδικές εκθέσεις για επενδυτές) για να φέρουμε εδώ τους καλύτερους και όχι «αυτούς που θα μας βρουν από μόνοι τους»
· Οι διαγωνισμοί θα είναι διεθνείς και αδιάβλητοι.
· Δηλώνουμε ότι ως δημοτική αρχή προτιμούμε τη μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων για 49 χρόνια και όχι την πώλησή τους
· Ο Δήμος θα βοηθήσει σε κάθε βήμα για την αδειοδότηση των μονάδων
· Θα φροντίσουμε να φέρουμε στην περιοχή όλες τις αναγκαίες υποδομές: Ύδρευση και αποχέτευση, ρεύμα, δρόμο με άσφαλτο, φυσικό αέριο (που το θέλουμε άλλωστε για όλο το παραλιακό μας μέτωπο), σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό. Επίσης ταχύτατο ίντερνετ, όπως θα φροντίσουμε να αποκτήσει και κάθε σημείο του Δήμου μας.
· Επίσης θα συνδυάσουμε την πρότασή μας προς τους επενδυτές με τη μεταφορά του αλιευτικού καταφυγίου Παραλίας μέσα στη θάλασσα και δημιουργία μαρίνας για σκάφη, είτε εκεί είτε σε σημείο που θα μας υποδείξει η σχετική μελέτη. Στο ίδιο πλαίσιο, εφόσον μπορούμε να πετύχουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση της περιοχής μας με τη Χαλκιδική, θα αποτελέσει τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού.
· Αυτονόητα, μέσα από την πρότασή μας για τη μονάδα Βιοαερίου θα μηδενίσουμε το πρόβλημα της μόλυνσης της θάλασσας και επενδύοντας άμεσα στην τοποθέτηση των σχετικών διχτυών που θα συγκρατούν τα φύκια, όλο το παραλιακό μας μέτωπο (άρα και η συγκεκριμένη περιοχή) θα επωφεληθεί.
· Εφόσον αυτό μελετηθεί και είναι εφικτό, όλο αυτό το σχέδιο θα συνδυαστεί και με ακίνητο 500 – 1.000 στρεμμάτων, το οποίο θα προτείνουμε για δημιουργία γηπέδου γκολφ, έτσι ώστε να εκτοξεύσουμε τις αξίες και την περιουσία όλων των δημοτών μας. Στο γήπεδο γκολφ θα μπορεί να καταλήγει το επεξεργασμένο νερό του βιολογικού καθαρισμού, έτσι ώστε να είναι λυμένο το πρόβλημα της σωστής υδροδότησής του (το μεγαλύτερο θέμα για ένα τέτοιο έργο)

Ειδικό μπόνους / προτεραιότητα θα ληφθεί στις επενδύσεις που θα προβλέψουν / συμπεριλάβουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

· Προσλήψεις με προτεραιότητα για τους κατοίκους του Δήμου μας και εφόσον δεν επαρκούν, της Πιερίας
· Αγορά πρώτων υλών από παραγωγούς της περιοχής
· Συνεδριακό κέντρο για περισσότερους από 1.500 επισκέπτες
· Ελικοδρόμιο
· Μεγάλο κέντρο spa
· Προϋπολογισμό και συγκεκριμένο πολυετές διαφημιστικό πλάνο προβολής του Δήμου μας και του brand του Ολύμπου μας.
· Προϋπολογισμός κοινωνικών δράσεων από τη μεριά των επενδυτών
· Σύνδεση και με τον ορεινό μας όγκο, για τη χειμερινή περίοδο

Τα αποτελέσματα της πρότασής μας

Υλοποιώντας την πρότασή μας, ο Δήμος μας θα πετύχει τα εξής:

· Δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας για τους δημότες μας, για τις επόμενες δεκαετίες
· Επιπρόσθετος τζίρος άνω των 100.000.000 Ευρώ για τους επαγγελματίες του Δήμου μας
· Δημιουργία σταθερών εσόδων για 49 χρόνια.
· Απορρόφηη της τοπικής παραγωγής προϊόντων
· Συνολική αλλαγή του τουριστικού προφίλ του τόπου μας
· Οφέλη και για τις μικρότερες μονάδες, μιας και πάντα οι μεγάλες μονάδες αυξάνουν την κίνηση και στις μικρότερες
· Είσοδος στην αγορά τουριστών υψηλών εισοδημάτων
· Ενίσχυση και καθιέρωση του τουριστικού brand της περιοχής μας

Η παραπάνω πρόταση δεν είναι «θέσφατο». Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς ανθρώπων που ξέρουν το αντικείμενο και προτάσσουν το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Είναι αυτονόητο ότι είμαστε ανοικτοί στο να δεχτούμε κάθε εισήγηση / προσθήκη / τροποποίησή της, εφόσον παραμένουν οι βασικές αρχές: Θέλουμε πολλά νέα 5στερα ξενοδοχεία, μεγάλες επενδύσεις, μεγάλα και σταθερά έσοδα για τον Δήμο μας, 3.000 θέσεις εργασίας για τους δημότες μας, τζίρο για τους επαγγελματίες και σταθερούς πελάτες για τους παραγωγούς μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση και διάλογο με όλους τους δημότες και αρμόδιους φορείς.

Θα είναι κρίμα ο Δήμος Κατερίνης να θυσιάσει μία τέτοια έκταση μετατρέποντάς τη σε μικρά οικόπεδα και να χάσει το τραίνο της μεγάλης ανάπτυξης. Όλοι Μαζί ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το τμήμα του Δήμου μας σε ατμομηχανή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας, με οφέλη για όλους! Δώστε μας τη δύναμη για να το πετύχουμε!

Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης
Δημοτικός Συνδυασμός
«Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»