Μίνι ανασκόπηση της αυτοδιοικητικής Πιερίας (Α’ και Β’ βαθμού) στο τέλος του 2018

Στο τέλος του χρόνου επιχειρώ μια πρόχειρη – και περιληπτική – απογραφή της μέχρι σήμερα διαμορφωθείσας κατάστασης στον αυτοδιοικητικό περίγυρο του νομού Πιερίας.
Αρχίζω από τον βόρειο δήμο, όπου είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Παναγιώτη Καζά και έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για την 2η Κυριακή.
Αυτή τη φορά ο νυν δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης θα έχει να αντιμετωπίσει όλο το αντιδεξιό «μέτωπο» και τα λάθη, τις αβλεψίες των προηγούμενων θητειών του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να «παραπλανήσει» το συντηρητικό πλειοψηφικό τμήμα της βόρειας Πιερίας.
Υπάρχει και μία φήμη που αναφέρεται σε υποψηφιότητα του Αριστείδη Αγγέλου, ο οποίος φέρεται μέσα στην πρώτη 2άδα σε δημοφιλία των περιφερειακών συμβούλων, σε πρόσφατο γκάλοπ, μαζί με τον Στέφανο Μπιτόπουλο. Εν πάση περιπτώσει… κοντός ψαλμός αλληλούια κι εμείς εδώ είμαστε… και για τα εύκολα και για τα δύσκολα…

Περνάω στον νότιο δήμο του νομού, όπου υπάρχει πλειοψηφούσα άποψη ότι ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βαγγέλης Γερολιόλιος περνάνε στη 2η Κυριακή.
Όμως υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο Στέργιος Φαρμάκης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μυλωνέρος που είναι ανεξάρτητος κεντροαριστερός, όπως και οι Πέτρος Κιάφας, Θανάσης Καλαΐτζής, Κώστας Δημητριάδης, Νίκος Λάππας και Δημήτρης Γουλάρας, οι οποίοι εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να κατέβουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι.
Από την παραπάνω τελευταία σειρά υποψηφίων το πιο πιθανό είναι να συμπτυχθούν σε 1-2 νέους δημοτικούς συνδυασμούς ή να συνεργαστούν με τους τρεις πρώτους. Εδώ υπάρχει και μια μικρή περίπτωση να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος («Κλεισθένης»), οπότε όλες οι προβλέψεις μας μπορεί να πάνε «περίπατο»… Κλείνω το νότιο δήμο με την υποψηφιότητα του ΚΚΕ που θα είναι και πάλι η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Κουρίτα.

Άφησα τελευταίο τον κεντρικό δήμο της Πιερίας γιατί εδώ τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα και δύσκολες οι προβλέψεις. Εδώ έγινε κάτι που άλλες φορές θα ήταν αδιανόητο.
Τρεις υποψήφιοι από τον ίδιο ΝεοΔημοκρατικό πολιτικό χώρο διεκδικούν τον δήμο (Σάββας Χιονίδης, Κώστας Κουκοδήμος, Θανάσης Λιακόπουλος).
Δεν θα ήθελα, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, να κάνω προβλέψεις, παρά μόνο να τολμήσω να πω ότι ο Κώστας Κουκοδήμος δύσκολα θα «κοπεί» από τη 2η Κυριακή.
Εάν μάλιστα, όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, σταθούν δίπλα του δυνατά ονόματα, τότε η 2η Κυριακή θεωρείται σίγουρη.
Άφησα τελευταίο τον Γιώργο Νταντάμη, παλιό πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, που τώρα έχει συμπεριλάβει και ορισμένους συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ για τον κ. Νταντάμη δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα, παρά να πω μόνο ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει δυνατά για την 2η Κυριακή…

Στο τέλος θα αναφερθώ σύντομα στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θεωρώ πολύ παράξενη περίπτωση να έχει τελειώσει το 2018, να βρισκόμαστε 4 μήνες πριν τις εκλογές, και να μην έχουν ανακοινωθεί επικεφαλής των συνδυασμών.
Νομίζω ότι ούτε το ΚΚΕ ανακοίνωσε συνδυασμό υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε η Χ.Α., ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις από τους Μάρκο Μπόλαρη-Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τον ιατρό Χρήστο Παπαστεργίου και η ΝΔ τον πρώην ανεξάρτητο, νυν περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, που και αυτός δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του. Έκανε όμως κάτι πολύ πιο υπεύθυνο.
Έκανε γκάλοπ με ονόματα σε όλες τις περιφέρειες, και έτσι αυτή τη στιγμή γνωρίζει με λεπτομέρεια τα πάντα. Θεωρείται βέβαια η επικράτησή του από την 1η Κυριακή, πλην όμως «φοβάται» τις ατυχίες και τις συγκυρίες και έβαλε στόχο το 60%, έτσι ώστε να πάρει και την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων για να μη προσφύγει σε μελλοντικές συμμαχίες.
Έγινε μάλιστα γνωστό ότι κάνει ανοίγματα σε στελέχη της Κεντρικής Μακεδονίας, που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Θα ήθελα να τελειώσω αυτή την σύντομη αυτοδιοικητική μου αναφορά, με το ότι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στον κόσμο, ότι μόνο ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει αναπτυχθεί και έχει «κλείσει» και «κλειδώσει» τη νίκη και τους συνδυασμούς του σε όλη την Περιφέρεια, ενώ από τους υπόλοιπους χώρους δείχνουν μεγάλη «αμηχανία» και δεν υπάρχουν νικηφόρες πολιτικές συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Μόνο ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου «αγωνίζεται» σχεδόν μόνος του, και απ’ ότι φαίνεται το πάει πολύ καλά, στο δε νομό μας τι μπορώ να πω…
Σε κανέναν χώρο μέχρι στιγμής δεν εμφανίστηκε κανένας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, παρά μόνο ο νεαρός φοιτητής Νομικής, ο Ηλίας Παπανικολάου, φέρεται να «κινείται». Έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ και είδα ότι πρόσφατα μίλησε στη ΣΥΝ-ΘΕΣΗ, στο σχολείο «Πλάτων», στο δημοτικό διαμέρισμα Ευόσμου, και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Αυτό με παρακίνησε στο να τον αναζητήσω και θα ήθελα να κλείσω τις σκέψεις μου αναφέροντάς τι μου είπε στο τηλέφωνο… «Αυτό το διάστημα διαβάζω και παρακολουθώ όλες τις απόψεις και τις προτάσεις που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση.
Αυτό και τίποτα άλλο». Αντιλήφθηκα λοιπόν πως πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με κεντρώα μετριοπάθεια και τοποθέτηση.
Έτσι λοιπόν, συνοψίζοντας την μίνι αυτή αυτοδιοικητική ανασκόπηση στην Πιερία, σκέφτομαι πως μου μένει η εντύπωση πως δεν υπάρχει το ανάλογο πολιτικό και αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον. Γιατί άραγε;


ΠΙΕΡΙΚΗ