Συμφωνούν ή διαφωνούν Γρηγόρης Παπαχρήστος και Νίκος Παπανικολάου για τις αυτοδιοικητικές;


Διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα για να βγάλετε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα.


Ο Χρήστος Παπαστεργίου για Περιφερειάρχης και ή ο Γιάννης Μαγκριώτης ή η Εύα Καϊλή ή ο Σπύρος Βούγιας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής;
Τα όσα έχουν διαδραματιστεί το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη (Lazart, κλπ), επαναφέρουν και πάλι το πολιτικό ερώτημα και την πολιτική εκτίμηση, για το εάν η συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα θα φέρουν νίκες σε περιφέρεια και σε δήμους. Απ’ ότι φαίνεται οι «ΠΑΣΟΚογενείς» υποψήφιοι είναι πιο διεισδυτικοί και πιο καλοδεχούμενοι στο χώρο της Κεντροαριστεράς, απ’ ότι οι καθαρόαιμοι ΣΥΡΙΖαίοι. Αυτό το πρότεινε και ο Μάρκος Μπόλαρης την Κυριακή στο Lazart, όπου είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν θα είμαι υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Διευκρίνισε ωστόσο πως, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος τις δύο προηγούμενες φορές, διαθέτει τη γνώση δύο προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών και γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα, ανέλαβε πρωτοβουλία, σε συνεργασία με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, όπως είπε, προκειμένου να υπάρξει ένας διάλογος και μια διαδικασία ώσμωσης, από την οποία θα προκύψει η καταλληλότερη υποψηφιότητα.


«Κάνουμε διαδικασίες, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόταση. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της ελληνικής περιφέρειας από μόνη της, με πληθυσμό δύο εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Το ένα πέμπτο του ελληνικού πληθυσμού συνιστά μια πολιτική και αναπτυξιακή πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα σχολίασε πως «με δεδομένο ότι οι δύο πρώτες τετραετίες περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι χαμένες, αφού ο θεσμός από τη διοίκηση Ψωμιάδη – Τζιτζικώστα απαξιώθηκε, είναι σαφές ότι χρειάζεται μια πρόταση δημοκρατικής συνεργασίας για αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του κορυφαίου αυτοδιοικητικού θεσμού στη Βόρεια Ελλάδα».


Ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι δεν προκρίνεται η εκδοχή να υποδειχτεί κάποιο πρόσωπο κεντρικά από την Αθήνα, αλλά υιοθετείται η άποψη της ανάδειξης της καταλληλότερης υποψηφιότητας μέσα από επαφές που διενεργούνται σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, εντιμότητας και ειλικρίνειας.


Περιγράφοντας όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, επισήμανε ότι «τους τελευταίους τέσσερις μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ώσμωσης δημοκρατικών δυνάμεων έτσι ώστε να αποφευχθεί μια πολυδιάσπαση κομματικών ψηφοδελτίων που απλά θα επιχειρήσουν να μετρήσουν τα κουκιά τους». Στον αντίποδα, όπως είπε, «στόχος των διαδικασιών αυτών είναι μια νικηφόρα παρέμβαση στις αυτοδιοικητικές περιφερειακές εκλογές». Ήδη, όπως επισήμανε, ο ίδιος και τα μέλη της ομάδας που έχει δημιουργηθεί είχαν συναντήσεις σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη.


Μετά από τα πιο πάνω φαίνεται ότι εάν αποφευχθεί η αντιπαράθεση που επικράτησε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, όπου έχασαν και οι δύο πλευρές πολιτικά και αυτοδιοικητικά, τότε μπορούν να προκύψουν ήττες και του Νίκου Ταχιάου και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το ερώτημα είναι πως θα επιτευχθεί η σύνθεση και ποιες εγγυήσεις θα δοθούν εκατέρωθεν. Πάντως στην σύσκεψη της Κυριακής (Lazart) από το παλιό αυτοδιοικητικό περιφερειακό σχήμα του Μάρκου Μπόλαρη συμμετείχαν οι πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Μούρνος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Γρηγόρης Παπαχρήστου, Άννα Μίχου, Παντελής Κουκουλεκίδης, ενώ δεν προσήλθαν οι Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Πασχαλίδης, Νίκος Παπανικολάου, Απόστολος Πανάς, Ελένη Κωνσταντινίδου, Θεοδώρα Μπαλτατζίδου, κ.α. Η διαφορετικότητα απόψεων προκύπτει και από ένα απλό παράδειγμα που προέρχεται από την αυτοδιοικητική Πιερία. Συμμετείχε στην Κυριακάτικη σύσκεψη στο Lazart και μίλησε συναινετικά ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, πρώην υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης μαζί με τον Μάρκο Μπόλαρη ενώ δεν συμμετείχε ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπανικολάου, που όμως σε δηλώσεις του σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης πρότεινε να υποστηριχθεί από το σύνολο της Κεντροαριστεράς για τις μεν περιφερειακές εκλογές ο συνδυασμός του Χρήστου Παπαστεργίου και για το δήμο Θεσσαλονίκης να υποστηριχθεί από το σύνολο της Κεντροαριστεράς ή ο Γιάννης Μαγκριώτης ή ο Σπύρος Βούγιας ή η Εύα Καϊλή.
diagoniosgr.wordpress.com